68 19 5 2 0

WAYANG BEBER PAINTING, SUPOMO

Dit is een kopie van een wayang beber rol die gemaakt is door Raden Supomo uit Solo. Deze schildering is in het bezit van Rucina Ballinger in Ubud. Hij is ooit gekocht door haar man in Yogyakarta. De scene die afgebeeld is lijkt sterk op een episode uit rol drie van Gedompol . Foto’s van deze rol en gegevens over het verhaal zijn te vinden in het boek van Mally Kant-Achilles, F. Seltmann en R. Schumacher: Wayang Beber, 1990:p. 66 en afb. 24. De staande figuur met de rode schoudermantel links is prins Panji. Voor hem knielt zijn vertrouweling Nala Drema. Achter Panji zitten twee bedienden. Zij zijn met elkaar in gesprek. Tussen Panji en Nala Drema in zit ook nog een dienaarfiguur. Helemaal rechts staan een vrouw en een man. De man stelt Kyai Demang Kuning voor. Hij wordt vergezeld door zijn echtgenote. In de achtergrond rechts is een klein figuurtje zichtbaar, dat de bediende van het echtpaar voorstelt.

Het verhaalfragment dat hier wordt uitgebeeld is als volgt: Panji verblijt in het rijk Janggala bij Demang Kuning. Nala Drema komt op bezoek. Hij deelt mede dat een cadeau dat bestemd is voor prinses Sekar Taji gearriveerd is. Verder deelt hij mede dat Tawang Alun naar het rijk Kediri is gestuurd om er, samen met anderen, te vechten tegen een Klana. Degene die de Klana verslaat mag met de prinses trouwen. Wanneer Panji dit hoort, bevroedt hij onheil. Hij besluit met Nala Drema naar Kediri te gaan.

Dit is de rol die Supomo gebruikt moet hebben voor zijn kopie. Let op de verschillen in uitbeelding van de figuren, hun kleding, de achtergrond en de kleuren.

Terug naar Wayang schilderijen-modern-Java-Bali