117 24 0 0 0

OLIEVERF OP BOARD, 62 X 91 CM

Dit is een van de laatste werken van Walter Spies op Bali. Het dateert uit 1939. Het is WALTER SPIES, DIE LANDSCHAFT UND IHRE KINDER, 1939
geschilderd in een periode van onzekerheid en instabiliteit in koloniaal Bali. De oorlog met Duitsland dreigde in Europa, de expansie van de Japanners was een ander gevaar en er werd een soort heksenjacht op homosexuelen in Ned. Indië gehouden. Spies kwam op 1 september 1939 in de gevangenis van Surabaya terecht, maar werd in november vrijgelaten. Toen in 1940 de oorlog met Duitsland uitbrak werden etnische Duitsers in Indië gevangen gezet. Spies, die nog steeds een Duits paspoort had, kwam weer in de gevangenis. Toen in 1942 de Japanners Java en Sumatra binnen vielen, werden de Duitse gevangenen bevrijd. Spies was aan boord van het schip de Van Imhoff in de wateren bij Sumatra op weg naar de vrijheid, toen het werd gebombardeerd. De meeste opvarenden kwamen om, waaronder Spies.

In het werk dat van 1939 dateert, drukt Spies zijn voorgevoel van de op handen zijnde drama’s uit. De kinderen zijn de boeren met de hark en de koeien, die in de diverse doorkijkjes van het schilderij voorkomen. Spies schreef over het werk: ‘’de moeder is nogal bezorgd en zou haar kinderen graag terug willen roepen, omdat er een storm op komst is’’.

Het doek is door middel van verticale elementen – bomen – verdeeld in twee grote vlakken met diverse horizons. De boer met hark en koe, een thema dat in veel werken van Spies voorkomet – is overal terug te vinden. De bekende lichtpuntjes op de bladeren, de berg omgeven met wolken, de palmboom met stervormige bladerkruin zijn typerend voor het werk van Spies.

Terug naar Moderne Balinese kunst-collegedictaat