71 17 0 0 0

I DEWA PUTU BEDIL, ONGEDATEERD, MENJANGAN, HERTJES
OLIEVERF OP DOEK, 64 X 88 CM
GESIGNEERD RECHTS ONDER: DW PuTu Bedil en daaronder Ubud, Bali
COLLECTIE: AGUNG RAI, BANJAR KAWAH, UBUD

Dit werk werd geveild bij Larasati/Glerum in Jakarta op 22 april 2001 en verkocht voor 40 miljoen rupiah exclusief kosten.

Een zee op de achtergrond met bootjes met een driehoekig zeil, gestyleerde herten, de meeste in paren, op de voorgrond een ouderpaar met een jong, in het gebergte tussen struikjes. De ribben van de herten zijn zichtbaar gemaakt met donkere strepen. De contouren van de dieren zijn in donkere bruinen constrasterend met de kleur die hun vel heeft.

Dit werk van Bedil is naar uitvoering en thema kenmerkend voor de Ubud stijl die zich aan het eind van de dertiger jaren van de vorige eeuw ontwikkelde onder invloed van westerse kunstenaars als Rudolf Bonnet en Walter Spies. Dit doek is niet gedateerd, maar het is zeker dat het na 1950 gemaakt is. Voor de Japanse tijd werkten de meeste Balinese kunstenaars in pastel of waterverf. Na de Japanse tijd duurde het zeker tien jaar voordat de vooroorlogse kunstenaars, gestimuleerd door Bonnet, weer gingen werken. In het begin waren schildersmaterialen schaars en duur. Olieverf en acryl werden pas aan het eind van de zeventiger jaren gebruikt.

Terug naar Moderne Balinese kunst-collegedictaat