59 16 1 1 0
MAGIE OF NIET? H.I.R. Hinzler, 2010

Bij het passeren van de brug op weg naar Tabanan, zagen we dat een grote truck zich door de railing had geboord en in het talud terecht was gekomen, gelukkig niet in het ravijn of in de rivier. Een hoge betonnen electriciteitspaal was geknapt. Hij lag over de laadbak van de truck heen. Het gebeurt heel vaak dat een auto of brommer daar uit de bocht vliegt. Er is een flauwe bocht naar rechts in de weg , een halve meter voor de brug begint. Volgens Nyoman is de brug angker. Soms zien bestuurders 2 bruggen als ze aan komen rijden. Dan nemen ze de meest linkse, waarop ze van de weg raken. Volgens mij komt het omdat de brug op een onhandige plek geconstrueerd is.


NIEUWE WOORDEN

Op uithangbord winkeltje in Denpasar:
INTERNETAN 0,26 Rp p.Kb

WHAT’S IN A NAME?
Drs. Ketut Untung Yoga, in Denpasar

I Gusti Bagus Wekertya, uit Bungkulan
(de a op het eind van een woord wordt in Buleleng als een stomme e uitgesproken) wekkertje dus

De maker van de koppen van stier/koe en Boma voor lijkverbrandingstoren heet I Guir. Zijn broer, die hem hielp, heet I Guar.

Voorrijder
In Singaraja heet zo’n man op een indrukwekkende motor die voor en achter een stoet auto’s met belangrijke mensen erin rijdt: vorijder. In Tabanan Pengawal. Het maakt niet uit of hij nu voor of achter rijdt.

In Denpasar boven een winkel”:

MEDIA SENI
Alat-alat seni lukis

VOGELVERSCHRIKKER
In een sawah in Br. Sidakarya in Denpasar stond als vogelverschrikker een hele mooie dame, blauw, met felrood haar. Het bleek een afgedankte etalagepop te zijn.

BEDRIJFSONGEVAL?
Op een reclamebord in Denpasar: een zittende dame gekleed in een handdoek, lotuszit, de armen geheven, opzij, tot schouder hoogte, de palmen van de handen omhoog gericht.
Opschrift onder het reclamebord: REFRESH YOURSELF, FELL AT HOME
Zou de dame met haar gebaar wanhoop uitdrukken: de badkamervloer was weer glad, ze is weer gevallen.

****

Op een ander reclamebord zag je de ontblote bovenlijven, op de rug gezien, van twee “knappe”, stevige mannen.
Opschrift: BEER MASSAGE

****

Ook weer in Denpasar, uitgerekend in Jalan Pemuda (pemuda= jonge strrijder, revolutionair)
EXTENSION FULL KEPALA & PASANG
SMOTHING
Zou hiermee SMOTHERING bedoeld zijn? Of kun je een waterhoofd laten aanmeten bij die winkel?

****

Naam van een Laundry in Sempidi: NECIX, is dit een eXotische spelling voor NECIS (= Nederlands netjes)?

****

In Ubung Kaja wordt een huisje te koop aangeboden. Op het bord staat:
RUMAH MINIMALIS , 3 x 3 M.
Dat is wel heel erg klein.

****

En dan de “h”’mode bij het spellen van woorden:
Lanchang Khuning


SEASONING
Tijdens het “afscheid nemen” van de overleden Sagung Rai Mas zat iedereen op de grond voor de verhoging waarop zij was opgebaard. Een van de naaste familieleden, een vrouw van een jaar of 35, kreeg een enorme hoestbui. Ze kon niet meer stoppen. Een neef, die voor haar zat, pakte het plastic (Maggi) flesje dat gebruikt voor de caru (sprenkelen van sterke drank op de grond voor de demonen) en gaf het met een brede grijs op zijn gelaat aan haar. Iedereen begon te lachen. In het Maggi flesje zit namelijk brem of arak. Deze dranken moeten in zo’n flesje MET ETIKET worden geserveerd. Op het etiketje staat heel duidelijk: SEASONING. Zou dat iets met de smaak of het doel van het plengen, het tevreden stellen van de demonen, zodat ze het ritueel niet verstoren, te maken hebben?
Vroeger gebruikte men de echte, glazen flesjes, maar sinds een paar jaar zijn ze van plastic, in de kleuren groen en roodbruin. Het etiketje moet er op, anders is het niet goed. Mijn chauffeur vertelde me jaren geleden met een zucht van verlichting: ja, eindelijk zijn de flesjes van plastic. Dat is toch zo handig. Als ze vallen, gaan ze niet stuk. Bovendien zijn ze een stuk lichter dan de glazen exemplaren.

Ik heb onlangs ontdekt dat het Maggi flesje, met de karakteristieke vierhoekige vorm van onderen,uitlopend in een lang, slank halsje met handig tuitje bovenop, sinds 1895 bestaat.

****

BBF addictie
Populaire Koreanse soap is: BBF, Boys Before Flowers. Kotboda Namja. Het is een serie, die bestaat uit 5 delen van een uur. Te huur op een DVD, de hele serie, maar je moet hem in een keer bekijken. Als je de DVD aanzet, kun je niet kiezen welk deel je wilt zien. Alles of niets.
De serie was eerst heel populair bij tieners, maar nu zijn hun moeders ook slachtoffer van de rage geworden. Dat vertelde Tu Mas mij tenminste. Als ze lekker wil ontspannen na haar werk, zet ze om 5 uur de DVD aan, tot 10 uur. Tu Man, haar man, kijkt niet meer, hij vindt er niets aan. Dochter Tu Sintia heeft de serie nu al zo vaak gezien, dat het voor haar ook niet meer hoeft.

****

MUZIEKINSTRUMENT
In het dorpje Tista, vlak bij Krambitan, woonde vroeger een smid. Zijn specialiteit was het maken van GONG DRIM. Met drim wordt drum bedoeld.
Het materiaal dat hij voor zijn gongs gebruikte waren oude, ijzeren oliedrums. Volgens de luisteraars was het geluid van zo’n gong BERO (vals).
Een nadeel van de Gong drim was ook dat hij snel roestte. Er is geen exemplaar meer over.

Terug naar Bali stories 2010, door H.I.R. Hinzler